Description

Snelheid en behoud relatie

Er zijn twee belangrijke redenen om voor mediation te kiezen. Op de eerste plaats de snelheid van het bereiken van een oplossing.  Op de tweede plaats de mogelijkheid om de relatie met de wederpartij te behouden of te verbeteren. De veronderstelde lagere kosten spelen wel een rol. Dit wordt veel minder dan de andere redenen aangegeven om voor mediation te kiezen.

Rapport ZAM

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport dat is geschreven in opdracht van de Vereniging Zakelijke Mediation (ZAM) en de Stichting ADR Centrum voor het Bedrijfsleven (ACB). Dit rapport betreft de schriftelijke vastlegging van een online onderzoek naar zakelijke mediation. Het onderzoek is uitgevoerd in de zomer van 2018 onder advocaten, het bedrijfsleven en rechters in Nederland.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat advocaten, bedrijven en rechters met ervaring met zakelijke mediation positief over deze vorm van conflictoplossing oordelen. Er is behoefte aan een professionele, ‘sturende’ mediator. Deze heeft bij voorkeur ervaring in het bedrijfsleven en in ieder geval ervaring met en gespecialiseerd in zakelijke mediations. Ook juridische kennis is belangrijk.

Toegevoegde waarde mediator

Alle doelgroepen zien de toegevoegde waarde van de mediator vooral in het in goede banen leiden van het gesprek tussen partijen. Ook hecht men aan het adresseren van de emoties van partijen. Mediation kan ook bij ernstige escalatie van het conflict een goede optie zijn. Alle doelgroepen zijn die mening toegedaan. De kans van slagen van mediation is groot. Zowel advocaten als bedrijven rapporteren een slagings-percentage in de orde van grootte van 75%.

Lees hier het hele onderzoeksrapport

Related Posts

In een serie van drie artikelen gaat NRC in op de groeiende escalatie op social media over vrijwel ...
yourboostadmin
17/08/2020
Elke mediator kent Glasl Een van de basiselementen van de theorie over mediation en bemiddeling ...
Jeroen Bartels
07/07/2020
Beste leden en niet-leden van Bouwmediators.nl, Volgens mij zijn we als vereniging goed bezig, We ...
Jeroen Bartels
17/12/2019