Description

Focus op de relatie, niet op de persoon, systeemtheoretische principes bij mediation

Joep Choy komt uit de sector zorg. Met een indrukwekkend CV, onder andere als directeur van verschillende ziekenhuizen, heeft hij zich verdiept in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Wat veroorzaakt een uitspraak bij een ander, welke verhoudingen bestaan er en zijn die te veranderen. Met een vaartje nam Joep ons mee op een reis door zijn werkveld, met veel uitstapjes naar hoe dat in het werkveld van bouw, milieu en ruimtelijke ordening zou kunnen werken.

Bijvoorbeeld zijn idee over meervoudig partijdig in plaats van onpartijdig geeft zijn betrokkenheid aan bij zijn cliĆ«nten. Als een vrouw vraagt aan Joep: mijn man gaat vreemd, dat is toch verschrikkelijk, wat vindt u daar nou van, dan is het lastig om je aan een antwoord te onttrekken. Volgens Choy is dan een optie om uit te leggen dat deze vraag hem in een moeilijk parket brengt. ‘Als ik het met u eens ben, dan zal uw man vinden dat ik partijdig ben. Als ik het niet met u eens ben dan vindt u mij partijdig. Eigenlijk moet u mij zulke vragen niet stellen.’

Zo zat de hele dag vol met kleine en grotere inzichten en was het een zeer geslaagde dag.

Meer over Joep Choy via deze link. Het boek van Joep is ook erg de moeite waard. Meer informatie en vragenlijsten zijn voor leden van Bouwmediators te vinden in de map documenten.

Profile Photo

Jeroen Bartels

Ervaren project- en procesmanager met een achtergrond in bouw, milieu en ruimtelijke ordening. Sinds 1986 werkzaam voor overheden en bedrijfsleven in een verscheidenheid van projecten. Veel ervaring met bouw en producenten van bouwproducten om te komen tot duurzaam bouwen, de bepaling van milieuaspecten van bouwproducten en de afweging in een ruimtelijk kader. Ervaring met mediation vooral in de zin van het omgaan met complexe besluitvormingsprocessen met veel verschillende belanghebbenden. Analytisch en oplossend vermogen, meedenkend mediator. Naast de toepassing van mediationtechnieken in besluitvormingsprocessen waarbij vooral is gezocht naar het voorkomen van conflicten (preventieve mediation) beperkt ervaring met reguliere mediation. Door projecten bij zowel de overheid als het bedrijfsleven goed ingevoerd in de cultuur van beiden, waardoor het mogelijk is bruggen te slaan waar dat niet goed mogelijk werd geacht. Opleiding bij Merlijn.

Related Posts

Multi-party. Meerpartijen. Impasse. Procesafspraken. IntentieovereenkomstDrs. H. Bekkers en drs. J. ...
Jeroen Bartels
12/02/2023
Focus op de relatie, niet op de persoon, systeemtheoretische principes bij mediation Joep Choy komt ...
Jeroen Bartels
05/01/2022
Kennismaken met nieuwe leden Als extra mogelijkheid voor nieuwe leden om kennis te maken heeft ...
Jeroen Bartels
13/07/2021