Description

Verbreken vertrouwelijkheid

Het NMi beschrijft een casus van een voormalig politieagente en haar advocaat. Tegen hen zijn voorwaardelijke werkstraffen van veertig en dertig uur geëist wegens het verbreken van de vertrouwelijkheid. Zij worden verdacht van het stiekem opnemen en lekken van een vertrouwelijk bilateraal mediation gesprek.

Arbeidsconflict

De 54-jarige ex-agente had een ‘conflictueuze arbeidsrelatie’ met haar voormalig werkgever. Het conflict tussen het korps en de agente was niet op te lossen. Daarom is er een mediationtraject ingezet. De mediator voerde gezamenlijke gesprekken met de betrokkenen en met de partijen afzonderlijk.

Opnameapparatuur

Tijdens een van die gesprekken tussen de plaatsvervangend korpschef en de mediator, zou de agente haar tas hebben laten staan. Volgens de officier van justitie was er in die tas opnameapparatuur verstopt om het gesprek op te kunnen nemen. De agente ontkent dat stellig, zij zegt dat een onbekende de opname op een cd in haar brievenbus gooide. De enveloppe werd door haar man op de deurmat gevonden.

De inhoud van het gesprek werd door de advocaat gebruikt om een klacht in te dienen tegen de korpsleiding en de mediator. Die informatie had hij volgens het Openbaar Ministerie nooit mogen delen. Alle partijen hebben bij de start van de mediation immers een geheimhoudings-verklaring getekend.

Goede naam mediator geschaad

Door de klacht is niet alleen het imago van de politie geschaad, maar ook dat van de mediator als onpartijdige deelnemer. De mediator zegt forse inkomensschade te hebben geleden. Ook stelt hij dat het voorbereiden van de strafzaak hem veel tijd en geld heeft gekost. Hij wil ruim 16.000 euro van de agente en haar advocaat vergoed hebben.

Politiebusje

Related Posts

In een serie van drie artikelen gaat NRC in op de groeiende escalatie op social media over vrijwel ...
yourboostadmin
17/08/2020
Elke mediator kent Glasl Een van de basiselementen van de theorie over mediation en bemiddeling ...
Jeroen Bartels
07/07/2020
Beste leden en niet-leden van Bouwmediators.nl, Volgens mij zijn we als vereniging goed bezig, We ...
Jeroen Bartels
17/12/2019