Description

25 oktober 2020, gezamenlijke studiedag van SMRO en Bouwmediators.NL

Oplossingsgerichte mediation

Tijdens de gezamenlijke studiedag nam Fredrike Bannink ons mee in een andere visie op mediation. Waar traditioneel mediation zich richt op de belangen achter de posities van partijen, met aandacht voor alle emoties, richt oplossingsgerichte mediation zich op het door de deelnemers (de woordkeus is niet toevallig) te formuleren doel (niet ‘het geschil’!). Door andere woorden en andere vragen te gebruiken, ontstaat een andere sfeer, die weer belangrijk is om creatief te worden.

Taal is belangrijk

Een vraag die alle mediators is geleerd om de belangen bloot te leggen is ‘waarom’, waarom vind je dat, waarom zeg je dat, waarom kies je die positie. In oplossingsgerichte mediation zijn vragen als Hoe, Wat en Wanneer belangrijker. Dus ‘Wat is het Doel’, ‘Hoe bereiken we het Doel’ en ‘Wanneer weten we of we het Doel hebben bereikt’. Daarbij zijn een sprankelend begin van elke sessie, een goed einde en een zichtbare voortgang van belang. Alleen een positieve setting levert bij de deelnemers ruimte voor flexibiliteit, inventiviteit, creativiteit en empathie op, waardoor een oplossing mogelijk wordt.

Als een van de deelnemers een standpunt inneemt is een heel handige vraag: Je zult hier een goede reden voor hebben, kun je dat toelichten? Je blijft als mediator regisseur van het gesprek, gefocust op het proces, niet op de inhoud. En, je mag een eendje meelopen, maar de deelnemers lopen straks zonder jou verder.

Oplossingsgericht

Bannink maakt het onderscheid tussen probleemgericht, waar het gaat over het repareren wat niet werkt, en oplossingsgericht, met een focus op het bouwen aan wat wél werkt. Deelnemers formuleren een gewenste toekomst. Zij haalt daarbij Edward de Bono aan: ‘you can analyse the past, but you have to design the future’.

Volgens Fredrike is een mediator te vergelijken met een taxichauffeur. Die vraagt als je instapt: waar wil je naartoe? Als je daar geen antwoord op hebt, zet hij de auto aan de kant tot je het wel weet.

De sheets van de presentatie van de studiedag vind je hier.

De website van Frederike Bannink vind je hier.

Related Posts

"De mediator als fundament & instrument”   Onder deze titel nam Leonne Timmermans ons mee in een ...
Jeroen Bartels
02/12/2023
Multi-party. Meerpartijen. Impasse. Procesafspraken. IntentieovereenkomstDrs. H. Bekkers en drs. J. ...
Jeroen Bartels
12/02/2023
Focus op de relatie, niet op de persoon, systeemtheoretische principes bij mediation Joep Choy komt ...
Jeroen Bartels
05/01/2022